Den vidunderlige verden af den skotske Sporran

Sporran. Det er en af de mærkelige ord, der alle er hørt, men ikke så mange mennesker kunne positivt definerer. Ydersiden af Skotland, dvs.

Inden for sit fædreland, som et centralt element i den nationale kjole af Skotland, sporran er æret så meget som haggis eller scotch whisky. Men hvad er det præcis?

En sporran er pose bæres hængende ned på forsiden af kilt (ordet blot betyder pung eller lomme i Gælisk). Det hænger fra robust læderbælte, der sikrer kilt på plads. Kilte har ingen lommer, blev sporran udviklet for the Scotsman til at gemme sine ejendele.

End denne ren utilitaristisk brug tilføjer sporran lidt af stil, især hvis udsmykket eller dekoreret i klan farver.

Sporrans opstod som en doeskin pose, som indeholdt ammunition eller daglige madrationer til Highland krigere. Poster dateres til 1100-tallet beskrive dem med en lille pose hængende på forsiden af deres organer. Den ægte sporran, kom dog ikke til at være indtil efter kilt blev udviklet i 1500-tallet.

Gennem århundreder blev sporrans mere omfattende. Læder blev erstattet med grævling, segl eller hermelin skind og de var forsynet med hægter af messing eller sølv undertiden med smarte designs. Undertiden blev kvaster lavet af fox eller hest hår tilføjet.

Ã…bningen af sporran, kendt som cantle, var fastgjort til toppen af læder stropper. En rest af dette design er stadig i den moderne sporran i form af læder kvaster og kæder.

Den moderne sporran er nu en meget dekorative tilbehør båret til formelle lejligheder såsom bryllupper og nationale dage.

Sporrans er tre generelle typer. Daywear sporrans er lavet af læder og er slidte som uformelle kjole. Kjole sporrans er mere omfattende. De er lavet af sælskind, kanin, grævling eller Odder. Disse er slidt rent til formelle begivenheder. Endelig er der semi kjole sporrans, som er en blanding af to.

Og hvordan er sporrans slidte? Sporrans er slidt over forsiden af kilt i centrum af kroppen. Toppen er placeret en hånd ‘s bredde under taljen bæltespænde. Visse etiquettes gælde sporran adfærd til formelle lejligheder. For eksempel, mens du sidder at spise; bæreren skulle flytte sin sporran til en uhindret hofte. Dette tillader ham at placere en serviet og holder sporran ud af skade på vej.

I mellemtiden for traditionelle danse, skal sporran bælte være skruet op et par hak.

Med sin århundredgamle tradition, ville du tror, sporran var urørlig. Men sporran wearers fik et chok for nylig. Ny lovgivning indført i Skotland i år kræves wearers du har licenser til deres sporrans. Loven er beregnet til at beskytte truede arter såsom oddere hvis pels er undertiden bruges til at gøre sporrans. Lovgivningen gælder for dyr dræbt efter 1994. For at få en licens, skal ansøgeren bevise at dyret blev dræbt lovligt.

En berømt bæreren af sporran er skærmen legende Sean Connery. Den skotske skuespiller blev præsenteret med en sølv sporran på et besøg i Edinburgh sidste år. Han skænkede det til Edinburgh Film Festival med instruktioner til at oprette en ny tildeling.

Så hvad med fremtiden for sporran? I dag, selv i Skotland, selv, er traditionelle kjole herunder sporran reserveret til bryllupper, begravelser og andre særlige begivenheder. Men skotterne er meget stolte af deres arv. Og som et element, der styrker de ægte traditioner af Highland kultur, sporran er tilbøjelige til at blive båret i lang tid fremover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.